Αλέξανδρος Γ' Μέγας

O Aλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα, την πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς Φίλιππος Β', γιος του Αμύντα Γ'. Μητέρα του ήταν η Ολυμπιάδα, πριγκίπισσα του δυναστικού οίκου των Μολοσσών της Ηπείρου, που ανάγει τη ρίζα του στο γιο του Αχιλλέα Νεοπτόλεμο. Η Λανίκη, αδελφή του Κλείτου, του διοικητή του βασιλικού ιππικού, ήταν η τροφός του και οι πρώτοι του δάσκαλοι ήταν ο Λεωνίδας, συγγενής της μητέρας του, και ο Λυσίμαχος από την Ακαρνανία. Περίπου το 343/342 π.Χ. ανέλαβε την εκπαίδευσή του ο γνωστός φιλόσοφος και μαθητής του Πλάτωνα Αριστοτέλης από τα Στάγιρα, γιος ενός γιατρού στη μακεδονική αυλή. Μαζί του ο Αλέξανδρος μελέτησε σε βάθος την Ιλιάδα του Ομήρου, της Τροίας ένα αντίτυπο τον συνόδευε πάντα στην εκστρατεία του στην Ανατολή. Έμαθε από πολύ νωρίς να ιππεύει και το αγαπημένο του άλογο ήταν ο Βουκεφάλας.

Το 340 π.Χ. και σε ηλικία μόλις 16 ετών ο Αλέξανδρος άσκησε με επιτυχία τα καθήκοντα του βασιλιά, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Φιλίππου εναντίον των Θρακών και των Ελλήνων στα στενά του Ελλησπόντου. Το 338 π.Χ., στη μάχη της Χαιρώνειας, όπου νίκησε ο Φίλιππος τις ελληνικές δυνάμεις, ο γιος του ήταν διοικητής ιππικού.

Το 337 π.Χ. ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Κλεοπάτρα, ανιψιά του στρατηγού του και μέλους της μακεδονικής αριστοκρατίας Αττάλου. Αυτό προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με τον Αλέξανδρο, αφού έθετε θέμα μελλοντικής διαδοχής στην περίπτωση που η Κλεοπάτρα γεννούσε γιο. Το 336 π.Χ., κατά τη διάρκεια των γάμων της κόρης του Κλεοπάτρας, ο Φίλιππος δολοφονήθηκε. Ο Αλέξανδρος εκτέλεσε δύο από τους υποκινητές της δολοφονίας και διαδέχτηκε τον πατέρα του στο θρόνο της Μακεδονίας. Αναγνωρίστηκε άρχοντας του Κοινού των Θεσσαλών και ηγεμόνας της πανελλήνιας συμμαχίας στην Κόρινθο. Πραγματοποίησε νικηφόρα εκστρατεία στην περιοχή της Θράκης και έφτασε μέχρι τη νότια Ιλλυρία. Όταν εκδηλώθηκε εξέγερση στην Ελλάδα με την υποκίνηση της Θήβας, ο Αλέξανδρος έσπευσε να πολιορκήσει την πόλη. Μετά την παράδοσή της την ισοπέδωσε, αφήνοντας όρθιο μόνο το σπίτι του Πινδάρου, και σκότωσε ή πούλησε τους κατοίκους της ως δούλους. Οι Έλληνες τον αναγνώρισαν ως ηγεμόνα.

 

Το 334 π.Χ. ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον των Περσών και δεν ξαναγύρισε στη Mακεδονία. Κυριάρχησε στη Μικρά Ασία, κατέλαβε τη Φοινίκη, την Αίγυπτο, την Περσία και έφτασε στη Βακτρία, διασχίζοντας το Ιράν και το σημερινό Αφγανιστάν. Στη Σογδιανή, ανατολικά του Ιράν, παντρεύτηκε στις αρχές του 327 π.Χ. τη Ρωξάνη, κόρη του Οξυάρτη, ενός σογδιανού ηγεμόνα. Στο τέλος του ίδιου έτους εκστράτευσε στις Ινδίες, από όπου επέστρεψε το 325 π.Χ. στα Σούσα -πρωτεύουσα του περσικού βασιλείου- διασχίζοντας την έρημο της Γεδρωσίας. Το 324 π.Χ. έχασε τον αγαπημένο του φίλο και συμπολεμιστή Ηφαιστίωνα. Άρχισε να οργανώνει την εκστρατεία στην Αραβία, αλλά δεν πρόλαβε να την πραγματοποιήσει. Στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 33 ετών, πέθανε από πυρετό, που μάλλον είχε προκληθεί από τροπική ελονοσία.

 

Επόμενη σελίδα...